24.2.07

RATES ALADES

El colom manresà: aquella au tant divertida per alguns i tant molesta per a d'altres (sobretot els que tenen ornitofòbia).

Un dels primers records d'infantesa que tinc de la meva arribada a la ciutat de Manresa són la gran quantitat de coloms que hi havia per tot arreu, sobretot a la Plaça Sant Domenec (també coneguda com a St. Domingu) recordeu aquella estampa? tota la plaça plena de coloms amb molles de pa pel terra, barrejant-se entre els taxis i els quatre grans arbres que hi havien (ara tot plegat pur asfalt). És una cosa que sobta als nouvinguts i que els que hi vivim gairebé no percebem.

I és que Manresa és una de les ciutats amb més densitat de coloms de Catalunya. S'ha fet estudis i s'estima que hi han 5.125 exemplars (uns 331 per km2). Les colònies es situen al nucli antic de Manresa on hi ha molts edificis buits i els cabrons aprofiten per viure-hi en plan ocupa però sense problemes. Teniu present el seu cant tant agradable (bruuu bruuu) ha de ser entretingut sentir-los cada nit mentre intentes dormir.

Sabeu a que es degut a que la ciutat de Manresa tingui aquesta gran població de coloms? Molt senzill, ara us ho explicaré. Ës culpa de la gran quantitat de persones que els hi donen menjar. Fonts expertes calculen que es tracta d'uns 45 Kg diaris. Es veu que hi ha dos tipus d'alimentadors regulars: Els que alimenten els coloms a la via pública i els que ho fan en balcons o patis interiors dels seus domicilis ja que està mal vist fer-ho al carrer i et poden sancionar.

La resta d'aliment el troben als patis de les escoles, restes de pa amb sort amb una mica de nocilla o qui sap si algun tros de Bonny o magdalena (francament ho dubto). La tercera font d'alimentació són les granges que hi ha a les afores de la ciutat i per últim el menjar que s'aboca accidentalment al carrer .

Com que la població de coloms a la nostra ciutat és tant elevada i resulta que tot i la gran quantitat de menjar tenen problemes de nutrició, les bèsties són més vulnerables a contraure malalties i per tant, a transmetre-les

L'Ajuntament ha pres les següents directrius per reduir-ne el nombre i millorar-ne la salut:

Informar a la població en general sobre l’orientació municipal en el problema dels coloms. Comunicant-se amb els alimentadors per tal de dissuadir-los de donar menjar als coloms. Amb possibilitat d’aplicar sancions.

Reubicar els punts d’alimentació, nidificació i repòs, traslladant-los als llocs idonis. Aconseguir una menor presència fora dels punt d’alimentació reduint la brutícia dels carrers i les molèsties als veïns.

L'ajuntament també preveu programes de captures. No se que en faran després, potser els utilitzen en alguna gal·la inaugural dels jocs olímpics deixant-los anar tots alhora...
De totes maneres tant si sou amants dels animals com si sou dels amics dels estranguladors de coloms, aneu amb compte amb aquestes rates alades. No si val a badar! O si no mireu:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estàs dient que: l'acció de tirar cada dia les molles de pa sobrants als coloms i portar pa dur amb llet als gats, que feia la meva iaia Angelina, només és pròpia de les iaies de Manresa?
I les iaies de Solsona o les de Berga què en fan de les molles?