5.9.08

TOPONIMIA MANRESANA

Són diversos els noms que he sentit al llarg dels anys per referir-se a la ciutat de Manresa. Aquí sota en trobareu uns quants:

Manre: Topònim per designar la ciutat de Manresa, utilitzat normalment per gent que vol estar in però en realitat compren al Zara i porten joies Tous amb un punt de killeria que pot arribar a ser excitant. És l’adaptació poblerina del Barna per referir-se a Barcelona.

Manrússia: Dit de la ciutat de Manresa degut al seu clima extremat (sobretot al hivern). Aquest terme és molt utilitzat per la gent de Bellaterra en avall. És l’acudit fàcil format per la contracció dels topònims Manresa i Rússia.

Resa: Crit de guerra de l’afició del Ricoh Manresa. Sorgit dels càntics absurds que es composen a les pistes de basquet en les hores mortes i que amb una mica de licor són fàcils d’encomanar. Vegin: Ser del Resa és lo millor que hi ha... o Foooooooooorça Reeeeeeeeeesa!

Manre.S.A.: Ok, d’acord aquest acudit encara és més fàcil que el de Manrússia, però com que l’inventor (a no ser que es pugui demostrar el contrari) és el mateix que escriu aquestes línies l’inclourem en el diccionari de toponímia manresana. Per que Manresa és una ciutat en venta on les zones blaves, les places grises i els coloms tenen un preu.

Manres: Ja saben que diu el lema: Per que a Manresa no hi fan res: Manres! Un altre acudit tonto per la col·lecció sortit de la mateixa ment pensant que els està fent perdre el temps.

Seguirem engruixint el Diccionari de la Toponimia de la Ciutat de Manresa.

6 comentaris:

L'espia ha dit...

Curiós, això de Manre i Manrússia no ho havia sentit a dir mai!

Per cert Manre s.a., era el nom d'una revista que va sortir a manresa a finals dels 80, i es va publicar durant un any. Era feta per la regidoria de joventut i anava adreçada als joves. El darrer editorial es veu que va ser antològic, denunciant totes les presión que havia rebut la redacció al fer aquell producte que volia ser trencador.

Àlex

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

Existeix una versió més xenòfoba "Manrakeish": utilitzada amb to irònic quan visites carrers com el de Santa Llúcia, Plaça Sant Ignasi o Baixada dels Drets.

Cal Quinze ha dit...

Ara anava a dir aquesta de Manrakeish i el Jordi s'ha avançat!

Estic intenant pensar altres formes d'anomenar la nostra ciutat i no me'n surt cap més!

Anònim ha dit...

No has posat MANRUECOS!
Així li diem uns cuants

Mar Roca i Sol ha dit...

Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut

Copromarc ha dit...

Per mi Manresa no necessita sobrenoms. Pels que residim però no vivim a Manresa, només el rètol d'entrada al poble ja fa venir calfreds.
Si em permeteu una nova aportació, jo li diria Mandresa, per la mandra que fa baixar al centre en ple bullici i aguantar certs individus o col·lectius.