27.11.06

EL PIJERIO MANRESA
Amics i amigues avui us parlaré d'un fenomen sociològic molt estès a la nostra ciutat, sempre des de la basant antropològica que em caracteritza. Avui toca parlar del pijerio Manresà. Us preguntareu si aquesta tribu urbana no és igual aquí que en algun altre lloc i jo, immediatament us diré que No! El nostre es un pijerio de comarques. Són snobs, sí, però una mica garrulos. No els hi demanis quin és el grup de moda o el dissenyador del moment. Ells es van quedar ancorats amb la música dels 80. Els U2 són el seu grup i no hi ha hagut res millor des de llavors. Els que s'han modernitzat han conegut a Coldplay i els més avançats també tenen predilecció per Radiohead. Però Bono sempre serà el seu Deu.
El nostre pijo, el Manresà, s'ha gestat en les millors escoles de pago (lease: JOVIAT, Camps i Fabrers o la Sallle). Ara tenen feines ben remunerades i es gasten els cal.lers amb restaurants de disseny amb cuina de mercat i poca quantitat. Es creuen refinats, no els agrada el cafè però queden per fer tallats a tota hora. No els agrada el tabac, és per això que solen fumar marques com Novel o Malboro Lights. Tampoc els agrada l'alcohol per això tots els combinats se'ls fan amb Red Bull (per matar-ho tot). El seu somni es viure en un dúplex a les Bases de Manresa amb vistes a Montserrat.
No se on es deuen comprar aquestes vestimentes tant cares que porten. Potser a ca la Sita Murt, a l'Apriori, l'SG4, a l'Adolfo Dominguez o a la Creadora. Tant se val, ells no són marquistes, estan contents amb els seus Levi's gastats, una camisa moderna, un parell de sabates a joc i un rellotge que tothom el pugui veure. Ah me'n descuidava les ulleres de sol són un complement indispensable, com més grans millor.
El cabell mereix un capítol a part. Arreglao, però informal. És important anar a la pelu un cop per setmana per fer la tertúlia amb les amigues i informar-te de les noves tendències. Com més despentinat i car en sigui el resultat, millor!
On els podeu trobar? doncs segurament fent una copa de vi en algun bar de disseny abans d'anar a sopar al restaurant de moda, i després? La resposta és obvia, El Sielu! Això si després de les voltes de rigor s'aposenten al seu racó de la pista gran i d'allí no els moguis.
Si us hi heu vist reflexats en les meves paraules, tranquils ser un pijo Manresà no és cap malaltia i de moment tampoc és delicte, així que nois i noies molta sort i vigileu que si algun dia caieu del vostre núvol particular us podeu fer mal. Us ho juro per l'osset del Tous!

9 comentaris:

Anònim ha dit...

t´ha faltat el tema automovilistic,
no li fan fastigs als audis sportback o els bmw x5 portats d´alemnaya, alguns,el més posers porten rollo cultureta,amb ulleres de pasta negre llegeixen a bukowski i van a la sala Apolo, peró pasen el "capde" a puigcerdà, son els BOBO´s (burgeois-bohemians),alguns han experimentat amb drogues i no son tan superficials, ni es comformen amb estar a la fabrica del papa. "algo es algo"

Anònim ha dit...

Chapo (no se com s'escriu), nomès faltaria afegir que a mitjans de novembre, quan la neu encara ha de fer acte de presència, els vehícles, entre ells els esmentats al blog, ja porten posats els porta-esquís, perque? us preguntareu, dons és ben sencill, ningú pot ser un bon piju manresà si no va a esquiar.

ferran ha dit...

El tema dels cotxes jo els veig més amb un A3 o un VW Golf 16V evidentment negre amb la pegatina de la senyera just a sota de la marca. Els burgeois-bohemians (com tu els anomenes) jo els titllo de Gafa-pastas però penso que només els més avansats llegeixen bukowski, Keruac o Burroughs.
Totalment d'acord amb el tema de la neu que no s'hi va posar pepr falta d'espai. Ven aviat penjaré els Postcads del programa de radio on veureu que el tema va donar molt més de si.

Salut camarades

Anònim ha dit...

que gran! tallats i nobel...xD

Anònim ha dit...

bones!
no us deixeu les mares amb el pik-up anat a buscar els nens al cole!! a i si no portes tous ja no ets autentic!
he rigut molt amb aquest espai felicitats!!! :P

Anònim ha dit...

Diria que el tema pijo és d'estudi, perquè a tot arreu n'hi creixen i s'ajunten. Són variats però tenen nexe comú: la pasta. Ja sigui pq en tinguin molta, o pq ho façin veure.
Es podria resumir en ser presuntuòs, i creure's millor que els altres.
El més divertit és que el pijo manresà no deixa de ser un pijo ruines, de zona rural. I per molt que li dolgui, serà considerat pel pijo de sabadell (per exemple) com una subclasse de inferior nivell. Al mateix temps que aquest serà vist pel pijo barceloní com un pijo de ciutat mitjaneta. I no entrem a dins de la ciutat comptal, on passa el mateix entre zones pudents.

Així doncs, amics pijos manresans, oblideu tanta apariencia, i tants talladets amb o sense nobel, i entengueu d'una punyetera vegada, que a la resta de la gent, el "rollito" aquest que us gasteu ens sembla bastant patètic.

Millor aprendre a gaudir de la gent autèntica, que no us mira millor o pitjor si porteu un bmw o un fiat, sino que té en compte el que teniu per dins.

I en el fons entenc que us amagueu darrera els vostres objectes materials, pq quan se us despulla es descobreix, q a l'interior no s'hi troba ( a la majoria dels casos) res que valgui la pena.

Anònim ha dit...

Com he disfrutat llegint aquestes paraules. Hi ha tanta raó!

Anònim ha dit...

en realitat, molts dels que odien els pijos, ho fan per por a ser com ells. Esteu tant acollonits al reconeixer que teniu algun aspecte similar als pijos, que la millor solucio és odiar-los!

Tothom és com és collons. No tots podem ser iguals (afortunadament).
però no cal menusprear els que no som com nosaltres!

Anònim ha dit...

.... i els pijos que simulen no “ser-ho”?, que van de bohemis i encantadors! ull! amb aquests, cada dia en trobo més pels xiringuitos no tan pijos, però queden be (segur que es pensen que no se’ls veu el plumero)...... Manresa és un mocador i encara que no sigui del Tous, tots ens reconeixem ..........