11.12.06

LLUMS DE NADAL
Avans de començar amb el tema que avui ens ocupa, he de confessar que no sóc un gran amant de les tradicions nadalenques ni de les de basant religiosa ni de les de caire consumista. Diguem-ne que no tinc allò que anomenaríem “espiritú navideño”. Però voltant per Manresa me n'adono d'un fet que no em deixa indiferent, es tracta de l'enllumenat nadalenc. Recordo que fa uns anys, cap a mitjans d'octubre els llums ja s'anaven col.locant estratègicament pels carrers de la nostra ciutat i ens irradiaven des de que es ponia el Sol fins pràcticament la mitja nit. Qualsevol carrer que es “preciés” tenia les seves llumetes. Menció a part mereixia el barri de les Escodines on fins hi tot es feia un concurs d'engalanament de carrers com els que fan a Gracia per la Festa Major. Però això amics ha anat a menys. Una part del barri de les Escodines ens està caient a trossos i l'altre està mig alçat per les obres. Les llums només fan acte de presència als carrers principals i encara! Es veuen més llums a les botigues dels Xinos que en lloc.

Fent un circuit per la zona del centre he pogut veure el següent mostrari:

A la Muralla del Carme hi ha un cartell que ens anuncia Bones Festes i just a l seu darrere hi han com unes cascades de llums com si fossin talment unes graelles per fer la carn a la brasa o bé un cel estrellat dels que ja no es veuen. Les heu vist?

Al carrer Angel Guimerà hi ha un llums que van de cap a cap de carrer en forma d'estrelles. Baixant pel Carrer Casanoves em trobo amb la primera novetat (almenys per a mi) unes llums estretes en f

orma d'estalactites que simulen una gelada. Sabeu que us vull dir? Sí, home allò que vulgarment es diuen canelobres! He de dir que aquests són un dels que jo he trobat més originals.

Sense allunyar-nos del centre, al Carrer Jaume I hi han uns Santa Claus esquiant. He de confessar que fins ara tots els llums que he relatat eren senzills i monocolors (blanc). Ah però aquest carrer el de Jaume I se'ls han gastat. Els Santa Claus estan fets amb uns tubs de colors, esdevenint d'aquesta manera uns dels pocs llocs on hi han llums de colors, juntament amb la plaça del mercat (on fan l'alternativa) que ens hi han col.locat uns avets voladors de color verd. És llàstima, ja que hi passa poca gent per aquesta plaça.

Viant cap al Carrer del Born trobem les típiques volves de neu, monocolor, no fos cas! Això sí un cop arribem a l'altura de la plana de l'Om trobem uns Santa Claus escalant per les parets i un altre que cau amb paracaigudes damunt de la gent. I que ens trobem un cop arribem a la plaça de l'ajuntament? Doncs res! La més absolutes de les misèries. Bé, pelat no està ja que hi tenen una grua d'uns 30 metres d'altura pal plantada al vell mig.
Recordo que a principis del mes de Novembre vaig veure un espectacular avet d'uns cinc metres d'altura tot perfectament engalanat il.luminat a la plaça Sant Domenec. Feia l'impressió com si estiguessis al davant del Rockefeller Center! Es veu que tota la martingala era per un anunci. Senyors de l'ajuntament no badin! cedeixin la plaça per grabar-hi el que vulguin, però almenys que deixen l'avet que feia prou patxoca.

Després d'aquest breu tour per la ciutat he de dir que em sembla pobre, cutre i escaça la il.luminació escollida per aquest any. Ja se que deu ser cosa dels ecologistes o potser es que l'ajuntament s'ha d'estrènyer el cinturó després de totes les despeses que han tingut als darrers anys. Però ja que ens hi posem fem-ho bé coi! Proposo que l'any que ve l'ajuntament faci un concurs d'enllumenat de balcons amb la col·laboració de la ciutadania, cagations fluorescents o caganers gegants serien només alguna de les idees que em passen pel cap.
Donem-li una mica més de vida a la nostra excitant ciutat!

1 comentari:

ziga ziga ziga zaga ha dit...

jo proposo, seguint els consums de consum responsable d'energia que ens donen els nostres amics de fecsa-endesa i gas natural... (son cosins al final o no???) que tots anem a engalanar amb llums de milers de watts els balcons de tots els pisos buits que poguem trobar per manresa i que després empalmem la llum als comptadors particulars de l'alcalde i els regidors d'habitatge i medi ambient..