20.1.07

THE DEVIL AND THE DANIEL JOHNSTON

Algun dia dedicaré un article a la filmoteca de Manresa i a la fauna que per allí s'hi arreplega, però mentre no arriba, m'agradaria fer-vos una gran recomanació: The devil and the Daniel Johnston la pel·lícula més emocionant que vaig poder veure l'any passat. No va arribar a estrenar-se mai a les sales comercials i ara comença a projectar-se per filmoteques i cineclubs del país. La pel·lícula és un biopic sobre la vida d'en Daniel Johnston un dels millors lletristes de cançons vius dels Estats Units i no ho dic jo si no gent com Bob Dylan o Kurt Cobain. Johnston és un nen atrapat en un cos d'adult, fascinat pels còmics de superherois, els discos dels Beatles, els dibuixos animats, les xocolatines, el dimoni i les noies maques de l'institut. El seu món es molt peculiar i inaccessible. En Daniel sofreix trastorns psicòtics que rallen l’esquizofrènia. Varis intents de suïcidi l'avalen.

Jo mateix el vaig poder veure actuar en una de les poques visites que ha fet al nostre país (2) i l'espectacle que allí és va desenvolupar és difícil d'explicar, diguem-ne que el llindar que separa l'art i la genialitat de l'engany és ínfim. Un cantautor malcarat, rascant la seva vella guitarra acústica alternant-la amb el teclat de la primera comunió. Unes lletres mel.lancòliques i molt personals que poden posar la pell de gallina com ho fa la pel·lícula.

Si voleu introduir-vos dins el cervell d’una genialitat de ment obscura i tancada, si voleu veure un gran documental amb escenes de gran tristesa, plans impossibles i testimonis reals no us podeu perdre aquesta perla: The devil and the Daniel Johnston

Dia: Diumenge 21 a les 18:30
Lloc: Sala ciutat de Manresa
Preu: 5 €

1 comentari:

ferran ha dit...

Quico Palomar és el nostre Daniel Johnston particular.

http://quicopalomar.blogspot.com/