13.1.07

DR. CIRAC

(Ningú és mofeta a la seva terra)


Amigues i amics del Manres amb el vostre permís crearé una subsecció dins auqest blog que jo mateix he batejat amb el nom de: Ningú és mofeta a la seva terra. Bé, un cop inaugurada la secció potser que l'expliquem, oi?

Molt senzill, el motiu de la creació d'aquesta subsecció és rendir tribut a tots aquells manresans i manresanes que han trobat l'èxit fora de la seva ciutat i que aquí mai se'ls hi ha reconegut o bé si s'ha fet, aquest reconeixement ha arribat amb retard (cosa bastant habitual).

En primer lloc m'agradaria començar aquesta subsecció parlant del
Dr. Juan Ignacio Cirac que actualment és el director de l'Institut Max-Plank d'òptica quàntica a Garching (Alemania), encara que el reconeixament li ha vingut recentment amb el premi Príncep d'Astúries otorgat juntament amb Pedro Almodovar o Paul Auster entre d'altres.

El currículum d'aquest home és extens i ple d'èxits. Va desenvolupat la seva carrera científica a les universitats Complutense de Madrid, de Castella-la Manxa, Colorado, Innsbruck i finalment al prestigiós Institut Max Planck d'Òptica Quàntica (MPQ) del que parlavem avans. És assessor científic de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), centre de recerca vinculat a la Generalitat de Catalunya i a la Universitat Politècnica de Catalunya, i té projectes conjunts amb el seu personal investigador. Col·labora en la formació de joves científics i científiques de tot el món i en iniciatives dirigides a augmentar la competitivitat de la ciència a l'Estat espanyol. Amb les seves investigacions ha descobert nous fenòmens quàntics. Els més entesos diuen que sona com a futur premi Novel.

Si teniu ganes de saber quelcom més de la física quàntica, de la vida del Dr. Cirac o simplement us voleu fer els interessants la gent del Nocturn de l'institut Lluís de Peguera us convida a la conferencia on el Dr. Cirac parlarà de la visió del món des de la perspectiva de la física quàntica.

Data: Dilluns dia 15 de gener a les 19:30 Lloc: Auditori Plana de l'Om