18.3.07

EXTRARADI MANRESÀ IV
(Barri del Pare Ignasi Puig "el Xup")




Aquesta setmana i per petició popular he decidit continuar amb la sèrie de reportatges antropologico-socicials sobre els barris de l'extraradi manresà. He tret la pols de la bicicleta i m'he dirigit cap la zona sud de la nostra ciutat.

Com tots sabeu Manresa és una d’aquelles ciutats amb riu, el Cardener. El que passa és que m’entres moltes ciutats sobren al riu i en gaudeixen com un espai de lleure més on anar a passejar el gos, corre, jugar a futbol o qui sap que. Nosaltres, els manresans vivim d’esquena al riu, no hem sabut treure-li rendiment ni rentar-li la cara. És per això que avui he creuat el riu i m’he dirigit cap aquesta àrea desconeguda per a molts, però molt ben indicada, que engloba el barri del Xup, la Bellavista, Sol i aire, Tres creus i Vista alegre. M’acompanyeu?

Anant per la carretera d’Igualada i just al límits territorial trobem el barri del Pare Ignasi Puig. El nom prové d’un jesuïta nascut a Manresa l’any 1887. Segurament aquest nom no us sonarà gaire, però si us dic el Xup la cosa ja canvia. Aquest sobrenom ve d’una masia situada en aquells terrenys, datada del segle XVIII.

L’any 1965 sacrificant unes terres de secà dedicades al conreu de la vinya, es va construir aquest barri per tal d’acollir aquelles noves famílies que s’instal•laven a Manresa. Al Xup hi trobem bàsicament habitatge de protecció oficial. Edificis de quatre altures on conviuen gent gran, famílies d’ètnia gitana i marroquins. Això fa que el barri estigui animat. Les dones fent safareig a les botigues m’entres els homes la fan petar en alguna taula dels dos Bars que allí hi podem trobar.

Cal dir que el barri disposa de tota mena d’instal•lacions com per exemple el típic poliesportiu sense parets, que es va posar de moda cap als anys 90. Suposo que per falta de pressupost (a la Balconada se’n va fer un d’igual). També disposen d’un camp de futbol gran però, l’esport del barri és sens dubte la petanca els podeu trobar a la zona més alta de la barriada, ven a prop de l’esglesia. Aquesta, per cert, dedicada a la Senyora Verge del Roser (patrona de Sudanell). Aprofito el programa per fer una crida, ja que els de la parròquia volen comprar una altra campana per l’esglesia. Per més dades us diré que es tracta d’un model petita-mitjana que costa 5.334 €, així que els donatius seran benvinguts tant si sou del barri com si no.

Hi ha dues coses que em varen sorprendre del Xup: la primera és el casinet, sabeu de que us parlo no? Aquella mena de cobert rodó que hi ha algunes places on es posaven les orquestres per la Festa Major. La segona cosa que em va cridar l’atenció va ser en un dels horts que voregen el barri. Un home havia posat un ninot d’aquells horribles i gegants en forma de cacatua que toquen a les tómboles de la fira i l’havia situat al mig del camp com si fos talment un espantaocells. Com es poden defugir els ocells amb una rèplica d’un altre ocell?

Aparcament: Si, al carrer.
Bar: Si no us en faltarà
Botiga: Si
Església: Si, Catòlica i segurament alguna evangelista també que no vaig saber trobar.
Prostíbul: Estic gairebé segur que en algun d’aquells pisos us poden fer un bon massatge
Pista esportiva: Si
Parc infantil: Si
Transport públic: Microbús

No us perdeu les següents entregues de la Manresa d'extraradi amb els barris de: la Bellavista, Sol i Aire, Tres Creus i Vista Alegre

1 comentari:

Calidoscopi ha dit...

Ostres! Això que dius d'un casinet no ho sabia pas!
Fins ara per mi "el casinet" era un restaurant que hi havia tocant al xup, sortint només travessar el pont de la carretera que creua la riera de Rajadell a la dreta, dalt una muntanyeta. Ara em sembla que només fan banquets de casaments i coses així.

Potser te alguna cosa a veure amb el casinet de la plaça del xup?