5.3.07

TEATRE KURSAAL

Senyors, senyores, nens i nenes ja tenim Teiatru. Després d'estar 19 anys tancat el teatre Kursaal ha tornat ha obrir les seves portes.

Permeteu-me començar fent una mica d'història, més que res per que no es digui que no esteu informats (que consti que no poso en dubto la vostra coneixament). El teatre Kursaal situat al Passeig Pere III de Manresa, va ser construït a principis del segle XX pel Sr. Josep Firmat Serramalera. Aquest edifici tant emblemàtic de la nostra ciutat respon a una línia clàssica d'inspiracions noucentistes comunes per l'època. El teatre va obrir portes l'any 1927 amb l'orquestra Massana i després no va parar d'oferir al públic manresà teatre, òpera, sarsuela, concerts i, sobretot, cinema. Mut, primer, amb acompanyament musical tal com s'estilava, i sonor, a partir de l'any 1929.

Durant els anys 70 i 80 la cosa ja anava de baixa i el Kursaal va perdre la seva categoria com a equipament cultural, ocupant un segon pla. Perdent any rere any els seus espectadors... Al passar a mans municipals l'any 1988 es va celebrar l'última representació. La revista Loco, loco music hall amb la gran Mary Santpere i la companyia d'El Molino. Després d'això l'única cosa que va seguir sent d'utilitat va ser el pati exterior i els porxos, celebrant tota mena d'activitats com fires de col.leccionistes, teatre, música, etc...

L'any 1995 la gent del Galliner va organitzar una campanya per recuperar aquest espai cultural. Recollint signatures i venen entrades per la hipotètica obra inaugural. Podeu imaginar la cara d'aquella gent que el passat dia 21 de Febrer van poder assistir a la primera representació de la nova temporada del Kursaal que van comprar l'entrada fa 12 anys per 2000 pessetes!

Deixem-nos d'història i avaluem el present. En aquest món on tothom s'atreveix a opinar de futbol, ara resulta que també dominem de temes arquitectònics, així que jo no seré menys. Del nou Kursaal jo el que destacaria és el respecte que han tingut per mantenir l'esperit de la seva façana, porxos i pati que pràcticament no han sofert variacions. La platea de lo més moderna te capacitat per a 803 persones, també disposa d'una sala petita per a 200 assistents. El més criticat ha sigut l'estructura tubular metàl.lica que han col.locat al pati, suposadament per fer espectacles d'exterior (suposo que gratuïts) la gent diu que tapa la visió de la façana del teatre. Però senyors si això ha de servir per que es facin més espectacles o per que hi posin una catifa vermella per fer estrenes glamuroses ben vinguda sigui. Jo la gran pega que hi trobo i aprofito aquest aquest blog per fer-la pública, és a la part de darrera que dona al carrer Carrió. Han deixat tot el formigó vist com si d'una gran tàpia es tractes, amb lo important que es tenir una amplia porta posterior (i si no diguen-li a en Flotats). No se si el pressupost de 11,5 milions d'euros no ha arribat per fer una sortida digna per la par del darrera o és un detall d'arquitectura gèlida-post-moderna. Proposo que l'Ajuntament faci un concurs de grafits o bé que posi un pot d'esprai a l'abast de tothom per que la gent quan passi hi deixi els seus pensaments. Ara per les eleccions municipals estic segur que tindria molt èxit.

Però, que hi podrem trobar al nou Kursaal? Doncs molt fàcil, teatre comercial del bo a preus de Barcelona. Obres que han triomfat a la capital com: En pólvora, Sit (del tricicle) o la que jo recomanaria Plataforma, seran representades a Manresa en els propers mesos.

També tindrem ofertes musicals, com la d'en Lluis Llach la setmana que ve o el mestre Serrat i el mític Manolo Escobar. Però senyors del galliner si us plau, deixin-se d'artistes suats i portin en Nick Cave o Tom Waits la ciutadania els hi agrairà, almenys jo ho faria.

El nou Kursaal també tindrà un lloc per les minories més arraconades: la Dança. Inaugurant el cicle l'espectacle Samsara que dirigeix Victor Ullate.

Així que amics, amigues aneu a escampar la bona nova i pregoneu als quatre vents que el Kursaal ja brilla de nou.