23.10.10

MESTRE QUADRENY

"El discret i prolífic compositor Josep Maria Mestres Quadreny (Manresa, 1929), una de les figures clau de l'avantguarda musical catalana de la segona meitat del segle XX, és el protagonista de De 'Cop de poma' a 'Trànsit boreal', una exposició sobre l'obra i el pensament del músic. La sala situada al costat de l'entrada de l'Arts Santa Mònica reuneix partitures, fotografies i peces d'art com Cop de poma, una obra multidisciplinària del 1961 que l'autor va crear juntament amb artistes com Miró, Tàpies, Brossa i Moisès Villèlia. «Tinc molt clar que sense Miró la meva música no seria com és», reconeix el creador, llicenciat en Químiques i deixeble de Cristòfor Taltabull (1888-1964).

La seva curiositat per l'art i l'experimentació el va portar a fer teatre musical amb Brossa, com Suite bufa. La seva passió per les noves ­tecnologies va donar lloc a crea­cions com Ibémia, basada en processos ­aleatoris i realitzada amb ordinador el 1969, quan ni tan sols existia la facultat d'informàtica. «Vaig haver d'anar a l'Ajuntament de Barcelona per processar un pro­grama elaborat pel centre de càlcul de la Universitat Politècnica», re­corda el músic.

Partitures amb diferents formes i la seva obra Tres cànons en homenatge a Galileu ocupen un espai destacat a l'exposició, que ofereix la possibilitat d'escoltar totes les obres gravades del compositor. «L'estrena al Palau de la música el 1965 va ser un desastre sonat. La cinta que passava a través de tres magnetòfons es va gastar i feia un soroll terrible», comenta Mestres Quadreny davant d'una fotografia dels assajos i un reproductor de l'època. «Se'n va muntar una de grossa però, tot i els xiulets del públic, Carles Santos va seguir endavant, tocant el piano com si res», afegeix. Tots dos van continuar col·laborant. Santos va dirigir el 1978 l'estrena de L'armari en el mar, una peça de teatre musical amb guió de Joan Brossa i escenografia d'Antoni Tàpies que es va estrenar al Lliure de Gràcia i que va tornar a sonar dimarts passat a l'Auditori interpretada per Barcelona 216".

El Periodico 22 d'octubre 2010

Mestre Quadreny, el nostre John Cage particular.